Голова правління Української фундації безпекових студій Юлія Каздобіна взяла участь у круглому столі «Зовнішній тиск на вибори 2019 року: на які маніпуляції та втручання варто очікувати?» організованому Національним інститутом стратегічних досліджень.

У своєму виступі пані Каздобіна наголосила, що завдяки рішенням української влади та заходам протидії російському інформаційно-психологічному впливу, що їх вживають соціальні мережі, зокрема Фейсбук, можливості прямого впливу РФ на вибори в Україні є набагато меншими, ніж можна було б очікувати.

Разом з тим, внаслідок того, що російський вплив в Україні був присутнім протягом багатьох років, в країні сформувалися спільноти з проросійськими поглядами, на мобілізацію яких перед виборами працюють деякі українські політики. У своїй риториці вони використовують ті самі реально існуючі больові точки та лінії розлому, що їх використовує Російська Федерація. Опосередкований вплив відбувається і через використання українськими журналістами російських ЗМІ в якості джерел інформації, а радикалізація дискурсу он-лайн відбувається через особливості спілкування в соціальних мережах.

Відповідальне ставлення до своїх слів та поведінки в інформаційному полі з боку всіх учасників публічної комунікації необхідні для того, щоб не лише зробити Україну менш вразливою до зовнішнього впливу під час вибрів, а ще й для того, щоб не допомогти агресору досягти його мети нашими власними руками.