14 травня громадська організація “Українська фундація безпекових студій”, за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який отримує фінансування від урядів Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції, провела воркшоп “Цифрова культурна спадщина: формуючи цілісну державну політику”.

Участь у ньому взяли експерти галузі та представники стейкхолдерів як з державного, так і недержавного сектору: Міністерства культури та інформаційної політики України, Апарату РНБО України, Державної архівної служби України, Центрального державного історичного ірхіву України, Національний інститут стратегічних досліджень, Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого, Наукової бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія» , Української бібліотечної асоціації, проекту HeMo, Україна Інкогніта, ТОВ «Аспічі», Довженко-центр та інші.

Воркшоп відкрила заступниця Міністра культури та інформаційної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар. Пані Анастасія зазначила, що «Масштабна діджиталізація сфери – один з пріоритетів МКІП. Міністерство вже реалізує низку важливих проєктів з цифровізації спадщини та цифрової трансформації у сфері культури загалом».

Програма воркшопу включала два раунди:

  1. Перший відбувся у формі презентації основних положень аналітичної доповіді, підготовленої експертами проєкту. Тут також відбулось обговорення аспектів, які не були враховані у доповіді, з метою доповнення фінального звіту.
  2. Другий раунд був присвячений визначенню довгострокових позитивних та негативних факторів впливу на проблематику оцифрування культурної спадщини. Також обговорювалися стратегічні кроки, які може вжити держава для вирішення проблем в цій сфері.

В результаті обговорень був сформований набір рекомендацій, які в подальшому стануть дорожньою картою для всіх зацікавлених стейкхолдерів, що долучені до процесу оцифрування культурної спадщини України.